Probleem
|
Oorzaak en oplossing
|
Het fornuis doet het niet
|
Controleer het volgende voordat je een beroep doet op de service:
Brandt het controlelampje?
Krijgt het fornuis stroom?
Is er een zekering gesprongen?
Is de aardlekschakelaar uitgeschakeld?
|
Het fornuis geeft schokken af
|
Controleer of de aansluiting geaard is
|
Niet alle kookplaten van het fornuis worden warm
|
Controleer de zekeringenkast
Er is mogelijk een zekering gesprongen. U kunt ook contact opnemen met L’EASY
|
De bovenplaat van een fornuis met massieve kookplaten wordt erg warm
|
De warmte van de kookplaten straalt uit naar de bovenplaat
De bovenplaat wordt tot wel 80°C warm. Hij kan echter heter worden bij gebruik van pannen die van onderen niet vlak zijn of die niet op de kookplaten passen.
De pannen zijn van onderen niet vlak
Als de pannen scheef zijn en op de kookzones staan te wankelen, kunnen ze niet alle warmte van de kookzones opnemen. Het koken gaat dan langzaam en de kookzone kan oververhit raken.
Controleer of de pannen van onderen vlak zijn door een liniaal dwars over de bodem te leggen. Als de bodem naar buiten is gebogen, is de pan niet geschikt. De bodem moet vlak zijn of max. 2 mm naar binnen zijn gebogen. Gebruik pannen met een vlakke bodem die op de kookplaat passen.
|
De kookzones van een glaskeramische plaat verwarmen onvoldoende
|
De pannen zijn van onderen niet vlak
Controleer de onderkant van de pan. Zie hierboven.
De pan past niet op de kookzone
Om de warmte zo goed en zo snel mogelijk te benutten, moet de pan de hele zone bedekken of iets groter zijn. Als de pan te klein is, gaat er te veel warmte verloren. Ook wordt het schoonmaken lastiger als er iets overkookt. Het overgekookte eten zal dan op de ingeschakelde kookzone lopen en daar aanbranden. Gebruik dus liever een grotere pan, ook al hoeft er niet zo veel in.
Gebruik alleen pannen die op de kookzones passen
Controleer als volgt de opwarmtijd van de kookzones: Doe 1 liter water in een stalen pan met deksel. Breng het water op de hoogste stand aan de kook en meet de opwarmtijd. Voor de afzonderlijke kookzones gelden de volgende opwarmtijden:
Ca. 25 min. op kookzones van 12 cm
Ca. 13 min. op kookzones van 14 cm
Ca. 10 min. op kookzones van 18 cm
Ca. 8 min. op kookzones van 21 cm
Er wordt gebruik gemaakt van aluminium pannen.
Aluminium is een prima materiaal voor geruisloos koken, maar de opwarmtijden worden wel langer
Gebruik pannen van roestvrij staal als u korte opwarmtijden wilt
|
Biefstuk wordt niet gebakken, maar bijna gekookt
|
Aluminium is niet geschikt om in te bakken
Er wordt gebruik gemaakt van een aluminium pan. Een aluminium pan is wel geschikt voor pannenkoeken, maar niet voor biefstuk. De bodem wordt namelijk niet heet genoeg.
Gebruik een pan van gietijzer of roestvrij staal
|
De kookzones gaan de hele tijd aan en uit, ook in de hoogste stand
|
Het in- en uitschakelen van de oververhittingszekeringen is niet afhankelijk van de ingestelde stand
De ingebouwde oververhittingszekeringen zorgen ervoor dat de glaskeramische plaat niet oververhit raakt. Dit zal met name voorkomen bij pannen met een scheve bodem of pannen die niet op de kookzones passen
De kookzones gaan aan en uit, ook in de hoogste stand. Dat is een ingebouwde beveiliging. Als het erg lastig is, kunt u de pannen controleren.
|
De inductiezones maken lawaai en klikken
|
Inductiespoel en ventilator maken geluid
Soms zullen de inductiespoelen en de ventilator tijdens gebruik geluid afgeven.
Bij de lage instellingen komen klikgeluiden voor. De klikgeluiden treden op als de verwarming wordt in- en uitgeschakeld.
Sommige pannen kunnen het geluid versterken
Pannen met een dunne bodem kunnen het geluid versterken
Als het geluid erg vervelend is, kunt u eventueel een andere pan nemen.
|
Er zitten vlekken op de glaskeramische plaat
|
Vocht of resten schoonmaakmiddel
De glaskeramische plaat was vochtig bij het opwarmen en/of er zitten nog resten schoonmaakmiddel op de plaat
Na het schoonmaken moet de glaskeramische plaat eerst worden afgenomen met een vochtige doek om resten schoonmaakmiddel te verwijderen. Neem de plaat vervolgens af met een droge doek. Het is belangrijk dat de plaat droog is als u hem aanzet.
|
Er zitten zilverachtige vlekken op de glaskeramische plaat, die er niet af gaan bij het schoonmaken. Het lijkt wel of de vlekken onder het glas zitten.
|
De pannen hebben aluminium afgegeven.
Dit kan gebeuren bij zowel aluminium pannen als stalen pannenmet sandwichbodem. Het zit op de bovenkant van de glasplaat en kan worden verwijderd.
De vlekken zijn lastig te verwijderen, maar u kunt het als volgt doen:
- Laat een paar druppels schoonmaakmiddel voor glaskeramische platen op de vlek lopen.
- Wrijf met een stuk keukenrol stevig met uw vinger over de vlek. Zet flink kracht.
- Als de vlek loskomt, ziet u een grijze plek op de keukenrol.
Herhaal eventueel de behandeling
|
De massieve kookplaten worden licht en glimmend
|
De platen slijten door het gebruik
Door het gebruik worden de platen in de loop van de tijd lichter door de pannen die erop en eraf gaan.
U kunt de oorspronkelijke kleur van de platen herstellen door ze te behandelen met kookplaatreiniger, te verkrijgen bij de kruidenier. Voordat de platen worden behandeld met kookplaatreiniger, moeten deze eerst zorgvuldig worden gereinigd en drooggemaakt.
|
De massieve kookplaten roesten
|
De platen zijn vochtig
Als de platen na het schoonmaken niet worden verhit, zal de plaat door het vocht gaan roesten
Verhit de platen goed na het schoonmaken.
De platen worden afgedekt voordat ze droog zijn
Als u direct na het schoonmaken een deksel op de plaat legt, kan het vocht van het schoonmaken niet weg. Door het vocht gaat de plaat roesten.
Leg altijd pas een deksel op de kookplaten als deze volledig droog zijn.
Het eten kookt vaak over
Als de platen vaak vochtig worden door overkoken en als dit niet meteen wordt verwijderd, zullen de platen door het overgekookte vocht gaan roesten.
Voorkom overkoken door aardappelen en groente te koken met minder water.
Kook aardappelen en groente met 1-3 dl water. De hoeveelheid water is afhankelijk van het formaat van de kookzone waarop u wilt koken.
Gebruik 1 dl water bij koken op de kleine zone (diameter van 14 cm)
Gebruik 2 dl water bij koken op de middelgrote zone (diameter van 18 cm)
Gebruik 3 dl water bij koken op de grote zone (diameter van 21 cm)
Doe water en groente in de pan. Plaats er een goed sluitend deksel op. Schakel de kookzone in op de hoogste stand. Houd de pan in de gaten. Als er flink veel stoom onder het deksel uitkomt, zet u hem op de laagst mogelijke stand (vaak stand 3 of 4, maar afhankelijk van het aantal stappen van de kookzone). Bereken de kooktijd vanaf het moment waarop u de stand hebt verlaagd. Als de kooktijd is verstreken, tilt u het deksel op en kijkt u of de groente gaar is. Geef ze eventueel nog wat meer tijd. Haal het deksel tijdens het koken niet van de pan. Het is belangrijk dat het deksel er gedurende de gehele kooktijd op blijft.
Deze kookmethode voorkomt niet alleen overkoken, maar biedt nog een aantal voordelen. U bespaart energie, water en tijd enu hoeft niet voortdurend in de gaten te houden of het overkookt.
De platen hebben niet regelmatig een antiroestbehandeling gehad
Massieve platen zijn gemaakt van gietijzer. Zoals al het ijzer kunnen ook de platen na verloop van tijd gaan roesten als ze niet regelmatig tegen roest worden behandeld.
U kunt de platen als volgt tegen roest behandelen:
- Zorg ervoor dat de platen zorgvuldig zijn schoongemaakt en drooggemaakt
- Smeer een laagje zuurvrije olie op de platen. Zorg er goed voor dat er overal op de plaat olie komt, helemaal tot aan de glimmende ring
- Zet de platen gedurende 3 min. aan op de hoogste stand.
|
Aangebrand vuil kan niet worden verwijderd bij geëmailleerde kookplaten
|
Suikerhoudende stoffen die op het email zijn aangebrand, zijn erg hardnekkig
Overgekookte en aangebrande stoffen, met name suiker en suikerhoudende gerechten, kunnen bij email erg hardnekkig zijn. Ze kunnen echter wel worden verwijderd. De emaillaag is in principe vloeibaar glas dat op de massieve plaat is aangebracht. Het email is zeer hard en is bestand tegen een stevige behandeling
Maak de geëmailleerde massieve platen als volgt schoon:
- Verwijder hardnekkige aangebrande etensresten met een glasschraper.
- Maak de plaat schoon met vloeibaar schuurmiddel en een grove spons.
- Goed schrobben
- Afnemen met schoon water
- Resterende voedselresten wegbranden door op de hoogste stand in te schakelen
Brand slechts één plaat tegelijk schoon. Ze worden namelijk erg heet.
|