Nuttige informatie over wasautomaten
Energielabel
De wet schrijft voor dat alle wasautomaten een energielabel moet hebben op een schaal van A tot en met G (waarbij A het best is met het laagste energieverbruik). De classificatie vindt plaats op basis van het kWh-verbruik van de machines. Het is dan ook het handigst om in principe een wasautomaat te zoeken met het beste label (het laagste verbruik). De meeste machines op de markt hebben tegenwoordig energielabel A of B. Als vuistregel geldt dat de machines duurder worden naarmate het energieverbruik lager is.
Het leeuwendeel van het energieverbruik wordt gebruikt voor het opwarmen van het water dat de machines gebruiken. Water kost geld en het afvalwater is belastend voor het milieu. Moderne machines met een laag energieverbruik hebben daarom normaal gesproken ook een laag waterverbruik. Het is verstandig om eens te kijken naar het verbruik van de afzonderlijke machines. Vergeet niet dat de wasautomaat die je koopt bepalend is voor de hoogte van je waterrekening de komende 10 tot 20 jaar.
Wasresultaat
De tweede letter van het energielabel staat voor het wasresultaat van de machine. Onder het wasresultaat verstaan we het vermogen om het wasgoed schoon te krijgen. Ook hier is A weer het best op een schaal van A tot en met G. De meeste machines die tegenwoordig verkrijgbaar zijn hebben een A-, B- of C-label. Over het algemeen zijn de machines duurder naarmate het wasresultaat beter is.
Centrifuge en toerental
De derde en laatste letter van het energielabel geeft aan hoe goed de betreffende machine centrifugeert. Het centrifugeresultaat wordt bepaald door te meten hoeveel vocht er na het centrifugeren nog in het wasgoed zit. Ook hier wordt weer een schaal van A tot en met G gebruikt, waarbij A het best is met het laagste restvochtpercentage in het wasgoed. Hoe hoger het centrifugetoerental van een wasautomaat, hoe lager het restvochtpercentage van het wasgoed. Dat is van groot belang voor het verdere droogproces.
Een laag restvochtpercentage zorgt voor kortere droogtijden in de droger of voor de minste verdamping van water in de ruimte waar het wasgoed (binnen) hangt te drogen.
Soms wordt het centrifugeresultaat aangegeven in toeren per minuut, een aanduiding die niet helemaal volstaat, omdat het centrifugeresultaat naast de toeren o.a. ook wordt bepaald door de constructie van de trommel en de motor. Toch kijken veel consumenten naar het toerental per minuut, omdat het ondanks alles een goede indicatie is van het centrifugeresultaat van de wasautomaat.
De meeste wasautomaten hebben het label A, B of C en machines met een goed centrifugeresultaat zijn normaal gesproken duurder dan machines met een slecht centrifugeresultaat, omdat het goede centrifugeresultaat hoge eisen stelt aan de stevigheid van de machineconstructie.
Programma's en speciale functies
Moderne wasautomaten hebben vaak een heleboel verschillende programma's en speciale functies voor een correcte behandeling van de diverse stofsoorten of om u de mogelijkheid te bieden voor extra besparingen, korte wastijden enz. Het aanbod en de mogelijkheden zijn omvangrijk.
Het kan verstandig zijn om niet alleen na te gaan of de gekozen machine minimaal beschikt over de verwachte en benodigde programma's en functies, maar ook eens te kijken naar de vele beschikbare mogelijkheden. Bij speciale programma's kan het bijvoorbeeld gaan om:
- Handwas, een extra mild wasprogramma voor textiel dat anders met de hand moet worden gewassen.
- Anti-allergiefunctie met extra spoelbeurt.
- Mogelijkheid voor extra veel water, met name geschikt voor gebieden met zeer zacht water, waar het lastig kan zijn om de zeep uit het wasgoed te spoelen.
- Antikreukfunctie die ervoor zorgt dat het wasgoed bijna niet gestreken hoeft te worden.
- Regelbare centrifugesnelheid, waarbij het toerental voor het centrifugeren kan worden ingesteld.
Capaciteit
Bij grote gezinnen of als je om andere redenen veel wasgoed tegelijk moet kunnen wassen, kan je een wasautomaat met een extra grote capaciteit van tot wel 7 kg overwegen. Normaal gesproken hebben wasautomaten een vulgewicht van zo'n 5 kg. Je spaart dus makkelijk een aantal wasbeurten per week uit als er meer wasgoed in de machine kan. Bovendien kan je zo grotere dingen wassen, zoals bijvoorbeeld dekbedden, kussens e.d. Als de capaciteit niet volledig wordt benut, past de wasmachine zijn waterinname e.d. aan de hoeveelheid wasgoed in de machine aan.
Bediening
Voor het dagelijks gebruik is het prettig als de bediening van de machine zo eenvoudig en comfortabel mogelijk is.
Grote vulopeningen maken het makkelijker om het natte wasgoed uit de trommel te halen. Een grote openingshoek zorgt ervoor dat de deur niet in de weg zit. Het stoffilter moet makkelijk schoongemaakt kunnen worden.
Regeling: mechanisch of elektronisch
Mechanische regeling houdt in dat de machine wordt aangestuurd door een timer (programmaklok). De programmamogelijkheden zijn dan beperkt en er kan sprake zijn van mechanische slijtage aan de knoppen. Mechanische beladingsregeling is een functie waarbij kan worden gekozen tussen een volledig of half gevulde machine.
Veel moderne wasautomaten zijn voorzien van elektronische regeling. Dit vereenvoudigt de programmering, omdat er slechts één knop correct hoeft te worden ingesteld. De Fuzzy Logic-regeling is een elektronische regeleenheid die alle was- en spoelprocessen van de machine in de gaten houdt en er zo voor zorgt dat de waterhoeveelheid en de wastijd automatisch worden aangepast aan de hoeveelheid wasgoed. Zo bespaar je water en stroom.
De resultaten zijn schoner wasgoed en een minimaal verbruik van water, energie en wasmiddel.
Bovenlader
Wasautomaten hebben normaal gesproken de afmetingen 85 x 60 x 60 cm (hoogte x breedte x diepte). Er zijn tegenwoordig ook compacte machines verkrijgbaar die minder ruimte innemen. Een voorbeeld hiervan is een bovenlader (85 x 60 x 40 cm) die enerzijds goed past in veel appartementen en anderzijds ergonomisch verantwoord is voor mensen met rugklachten. De bovenladers zijn eenvoudig te verplaatsen. Het voetpedaal wordt opzij geduwd, waarna 3-4 wieltjes de machine mobiel maken.
Het enige wat u nodig hebt, zijn een geaard stopcontact en een waterleiding. Met een dubbele wateraansluiting is het aan- en afsluiten van de machine een kwestie van seconden. Als je de waterkraan open zet, loopt het water via de ene slang rechtstreeks de wasautomaat in. Als het programma klaar is, wordt het water via de andere slang vanuit de machine rechtstreeks in de wasbak gepompt.
Bron: o.a. Electrolux Home Products Denmark A/S
Bekijk het assortiment wasautomaten van L'EASY