Onderhoudstips

TV
Neem je tv- of computerscherm nooit af met een vochtige doek. Gebruik schermreiniger.

KOELEN EN VRIEZEN
Maak regelmatig de afvoer (het kleine gaatje achter in de kast) schoon met eenpijpenrager.

Hiermee kun je de watervorming voorkomen die normaal gesproken optreedt als de afvoerslang voor het dooiwater verstopt zit. Dit kan gebeuren als er verpakkingsmateriaal of voedsel tegen de koude verdamper komt en vastvriest. Bij het ontdooien zullen er stukjes van de verpakking of het voedsel met het dooiwater de slang in lopen, waardoor deze verstopt raakt.

Vieze geurtjes in de koelkast/diepvriezer kunt u als volgt verwijderen:

1. Voedselresten in de ontdooibak achter in de kast
Voedsel dat tegen de achterwand komt, vriest vast tegen de achterwand. Als het ijs smelt en in de afvoeropening loopt, zullen er kleine stukjes voedsel meekomen. Deze worden vervolgens verwarmd in de ontdooibak boven op de compressor en gaan dan vies ruiken.

Trek de kast naar buiten en maak de ontdooibak aan de achterkant van de kast schoon.

2. Sterk geurende voedingsmiddelen geven geur af aan hun omgeving
Voedingsmiddelen zoals bijv. citroen, ui en gerookte producten kunnen geur afgeven aan de koelkast zelf en de overige voedingsmiddelen kunnen ernaar gaan smaken.

Verpak sterk geurende voedingsmiddelen lucht- en geurdicht.

Plaats sterk geurende voedingsmiddelen niet in de buurt van producten zoals melk, eieren en kaas, die heel snel geuren van andere voedingsmiddelen opnemen.

3. Verwijder bedorven geuren met yoghurt
Eten dat te lang in de koelkast heeft gestaan of ontdooide producten die zijn gaan rotten, kunnen voor een hele nare, bedorven geur zorgen.

Maak de kast schoon met yoghurt. Dat is de meest effectieve manier om bedorven geur te verwijderen. Maak de kast schoon. Smeer deze in met yoghurt. Laat de yoghurt ca. 12 uur zitten. De melkzuurbacteriën van de yoghurt eten dan de rottingsbacteriën op. Na ca. 12 uur wast u de yoghurt eraf.

VAATWASSER
Haal regelmatig de filters eruit en maak ze leeg. Maak de filters onder stromend water schoon met een borstel. Bij het schoonmaken van het fijnfilter is het van belang om het aan de achterkant schoon te maken, ook als het er aan de bovenkant schoon uitziet.

Controleer voortdurend of er nog genoeg zout en spoelmiddel in de vaatwasser zit.

WASDROGER
In de loop van de tijd kan zich een laagje vormen op het binnenwerk van de trommel en op de sensoren. De sensoren werken dan minder effectief en de droogtijd zal langer worden. Het laagje bestaat uit resten wasverzachter en kalk uit het water dat in het wasgoed zit. Neem het binnenwerk van de trommel af met een in azijn gedrenkte en uitgewrongen doek.

Maak na IEDERE droogbeurt het pluizenfilter van uw wasdroger schoon. Als u dit vergeet, zal de droogtijd aanzienlijk langer worden.

WASAUTOMAAT
Maak na iedere wasbeurt het stoffilter leeg om afvoerproblemen en stops te voorkomen.

Maak iedere maand de wasmiddellade en de mondstukken schoon. Gebruik eventueel een tandenborstel. Zo voorkomt u zeepresten in de wasmiddellade en verstopte mondstukken, waardoor de machine geen wasmiddel/wasverzachter kan opnemen.

Ontkalk uw wasautomaat ca. 4 keer per jaar. Hiermee verlengt u de levensduur van de machine en het verwarmingselement.

Stop beugel-bh's in een waszak. De metalen beugel kan losraken en vast gaan zitten in de trommel. Een losgeraakte metalen beugel kan voor honderden euro's aan kleding vernielen en de wasautomaat kapot maken.

Vieze geur in de wasautomaat is te voorkomen:

1. Ontkalk de wasautomaat
U dient uw wasautomaat regelmatig te ontkalken. Er zijn speciale tabs (vergelijkbaar met die voor de vaatwasser) verkrijgbaar die u gewoon bij het wassen in de wasautomaat kunt doen. U kunt ook hexofosfaat gebruiken bij het wassen. Dat ontkalkt de machine en maakt het wasgoed zacht.

2. Gebruik de juiste dosering voor het wasmiddel
Afzettingen in de wasautomaat zijn vaak het gevolg van een te hoge dosering van waspoeder met zeoliet (zeoliet is een fosfaatvervanger in waspoeder). Zeoliet laat op de interne delen van de wasautomaat een kleverig laagje achter dat afzettingen op het wasgoed en een zure geur in de machine veroorzaakt. Pas de dosering van uw wasmiddel daarom goed aan aan de hardheid van het water in uw woonplaats.

3. Was op hoge temperatuur
Om energie te besparen, wordt aanbevolen om op lagere temperaturen te wassen. Als de machine nooit wast bij temperaturen boven 60°C kunnen er bacteriën gaan groeien in de machine. Dit kan een vieze/zure geur veroorzaken. Was af en toe op 95˚C om de afzetting van bacteriën in de machine te voorkomen.

4. Kies een wasmiddel met fosfaat
Als u in een gebied woont waar de zuiveringsinstallatie het fosfaat uit het water haalt, moet u een wasmiddel kiezen met fosfaat in plaats van zeoliet. Zeoliet is milieuvriendelijker, maar kan bij overdosering zorgen voor afzettingen en een zure geur in de wasautomaat. Er zijn wasmiddelen met milieukeurmerk verkrijgbaar met zowel zeoliet als fosfaat.

5. Algemeen onderhoud
Laat de wasmiddellade en de deur open staan als u de machine niet gebruikt.

Maak één keer per maand de wasmiddellade en het stoffilter schoon.